Faza a II-a

Reading to Learn este primul proiect din România care abordează problema competenţelor de literaţie ale elevilor, ca fiind o cauză principală a rezultatelor slabe ale acestora, la testele naţionale şi internaţionale. Proiectul beneficiază de expertiza şi experienţa unor consultanţi internaţionali din Germania, SUA şi Norvegia – specialişti în literaţie. Implementarea proiectului se va realiza în Regiunea de Nord-Est, în 30 de unităţi şcolare, pe parcursul a 3 ani şi jumătate.
FINANTATOR

Workshop în cadrul proiectului Reading to Learn
(5,6 decembrie 2016)

Luni și marți, 5-6.12.2016, au fost două zile de învățare pentru echipa ARL, în cadrul proiectului Reading to Learn, împreună cu directorii și mentorii din școlile din programul nostru.
Facilitatorii învățării au fost Viorel Panaite și Adela Iepure, de la Human Invest. Am învățat despre: Profesorii conectați la valori și scop, Investigarea apreciativă, Cunoașterea de sine, Ciclul de creștere și dezvoltare – Perspectiva situațională. Toate aceste cu scopul de a fi agenți ai schimbării, schimbare care trebuie să înceapă cu noi înșine! Love to learn!
Fotografiile le găsiți pe pagina de Facebook Reading to Learn – a literacy project sau pe pagina de Facebook Asociația Română de Literație.
Proiect Șansa la Educație, Viitor Asigurat (SEVA), 2018-2021
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea și implementarea unor măsuri integrate în domeniul educației, în vederea creșterii participării școlare a copiilor și prevenirii/reducerii părăsirii timpurii a școlii, și dezvoltarea competențelor cadrelor didactice, în 10 unități de învățământ din județele Botoșani, Harghita și Neamt.
Într-o atmosferă destinsă şi prietenoasă, profesorii Şcolii Gimnaziale “Emil Brăescu” Măgura, au participat, joi, 3 iulie 2014, la lansarea activităţilor proiectului “Reading to learn”( “Citesc pentru a învăţa”), primul proiect de literaţie din România ce se va implementa în Regiunea de Nord Est în 60 de unităţi şcolare pe parcursul a 3 ani şi jumătate.
Doamna profesor Liliana Romaniuc, managerul proiectului, a iniţiat discuţii privind problemele cu care se confruntă profesorii şi elevii la clasă, aprecierea rezultatelor elevilor la clasă şi la examenele naţionale sau testele internaţionale, încercând să identifice soluţii uşor de aplicat, ce ţin de şcoală, menite să ducă la îmbunătăţirea acestor rezultate.
Deoarece literaţia înseamnă cinci lucruri: lectura textului, înţelegerea mesajului, realizarea conexiunilor, formularea unui punct de vedere şi exprimarea acestuia în scris sau oral, d-na Romaniuc consideră că lipsa competenţelor de literaţie ale elevilor este principala cauză a rezultatelor slabe ale acestora la testele naţionale şi internaţionale, drept pentru care, acest proiect urmăreşte îmbunătăţirea competenţelor de învăţare ale elevilor prin folosirea strategiilor şi metodelor de literaţie în procesul de predare de către toţi profesorii şcolii, sub motto-ul :
“Dacă un copil nu poate învăţa după modul în care predăm, poate ar trebui să predăm după cum poate el învăţa“.
Investim în educațe incluzivă – proiect FRDS
Proiectul ”Investim în educația incluzivă”_Cod PN2041 este implementat de către Fundația ”Alături de Voi” România, în parteneriat cu Fundația Star of Hope România, Asociația Română de Literație și Asociația GAL Stejarii Argintii, în cadrul Apelului ”Educație incluzivă pentru copii și tineri în situații de risc”, din cadrul Programului ”Dezvoltare locală, reducerea sarăciei și creșterea incluziunii romilor”, program finanțat din Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS).Implementarea se realizează în perioada: 30.10.2020 – 29.10.2022 în Regiunea Nord-Est: în Județul Iași: comuna Miroslava (localitățile Miroslava și Cornești) și comuna Horlești și în Județul Botoșani – municipiul Botoșani, iar grupul țintă este selectat din mediul rural și urban.
SCOP: Proiectul „Investim în educația incluzivă!” vizează oferirea unui pachet integrat de servicii educaționale, psiho-socio-pedagogice, ocupaționale, de educație non-formală și timp liber în vederea creșterii gradului de participare școlară și socială a 650 copii și tineri cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani aflați la risc de abandon școlar/părăsire timpurie a școlii și cu cerințe educaționale speciale din 4 comunități din județele Iași și Botoșani.
OBIECTIV GENERAL: Creșterea gradului de participare școlară și socială a unui număr de 650 copii și tineri cu vârste între 3 și 18 ani aflați în situație de risc de abandon școlar/părăsire timpurie a școlii (550) și cu CES (100) din 4 comunități din jud Iași și Botoșani (3 comunități rurale din jud.Iași - Miroslava, Cornești și Horlești și o comunitate urbană - mun. Botoșani).
https://edu.alaturidevoi.ro/Proiectul ERASMUS - Gaming for Social Inclusion and Civic Participation – A holistic approach for a cultural shift in education and policy – INGAME (2020-2023)
Consorțiu:
- Universitatea din Salamanca, Spania
- EDUCATIONAL ASSOCIATION ANATOLIA , Grecia
- Kaunas University of Technology, Lituania
- Danmar Computers LLC, Polonia
- Storybag, Olanda
- Center for Social Innovation (CSI), Cipru
- OXFAM, Italia
- SYMPLEXIS, Grecia
Obiectivul: Crearea unui joc cu beneficii educaționale.
Proiectul INGAME se concentrează puternic pe jocuri online și abilități digitale pentru dezvoltarea alfabetizării civile și a abilităților tinerilor adulți, care este un nou domeniu de dezvoltare a abilităților care va fi pe deplin dezvoltat și furnizat prin instrumente TIC sofisticate, implementând cele mai noi evoluții tehnologie, bazându-se pe abilitățile umbrelă ale angajamentului civil prin jocuri online.
Obiectivul general este acela de a dezvolta și implementa metode inovatoare și practici de promovare a educației incluzive și să promoveze valori comune
Website: https://ingame.erasmus.site/
Facebook: https://www.facebook.com/InGame-project
Instagram: https://www.instagram.com/ingame_project
Tweeter: https://twitter.com/IngameProject
„SPRIJIN în 3 pași – educație, consiliere, acțiuni suport în regiunea Nord-Est!”
Proiectul „SPRIJIN în 3 pași – educație, consiliere, acțiuni suport în regiunea Nord-Est!” este implementat de către Asociația „O șansă pentru fiecare” în parteneriat cu Asociația Română de Literație.
Proiectul își propune să vină în întâmpinarea nevoilor complexe educaționale, emoționale și sociale ale copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate, în scopul stimiulării participării la educație în vederea reducerii și prevenirii abandonului școlar timpuriu.
Proiectul se derulează în perioada 24 mai 2021 – 23 decembrie 2023, în localități din mediul urban și rural din regiunea Nord-Est.
https://sprijin3pasi.asociatiaosansa.ro