Lectura este esențială în învățare! Lectura se învață din familie! (2)

Nivelul de educație al părinților influenţează rezultatele elevilor

În ceea ce privește nivelul de educație al mamelor avem următoarele informații:

  • 4,1% dintre mame nu au niciun fel de educație, comparativ cu 0,6% media europeană
  • 9,9% dintre mame au școala primară, comparativ cu 5,3% media europeană
  • 26,1% dintre mame au studii de gimnaziu inferior, comparativ cu 16,7% media europeană
  • 34,6% dintre mame au studii de gimnaziu superior (până la clasa a X-a), comparativ cu 36,1% media europeană
  • 7,8% dintre mame cu studii postliceale, comparativ cu 13,9% media europeană
  • 2,8% dintre mame au studii superioare, comparativ cu 10,1% media europeană

Deși aceste informații pot părea lipsite de importanță, ele ne arată, pe de o parte, care este nivelul de pregătire al populației adulte (părinții copiilor care au participat la studiu), dar și legătura dintre rezultatele copiilor și mediul socio-economic din care aceștia provin. Menționez că la testarea din 2011, au participat 45 de state, iar România s-a clasat pe locul 36! Aș mai menționa ceva: evaluarea competențelor de literație la adulți se face prin testele PIAC, teste la care România nu a participat niciodată!

Altfel spus, noi nu avem o analiză a nivelului analfabetismului funcțional la adulți… adulți care sunt părinți și care au o influență asupra rezultatelor școlare ale copiilor lor… Ei îi vor încuraja sau nu pe copii să citească, la fel cum, tot ei vor fi cei care vor aloca resurse financiare pentru cărți sau… nu vor aloca! La școală, dar și în viață, înțelegerea textului citit nu este posibilă fără dezvoltarea continuă a competențelor de lectură ale copiilor și tinerilor. În acest sens, este mai mult decât necesară cunoașterea nivelului de alfabetizare a părinților și inițierea unor programe care să-i conștientizeze de importanța lecturii în dezvoltarea academică a copiilor.

Școala și familia trebuie să colaboreze, să promoveze și să susțină lectura pentru ca elevii să învețe! Până la urmă, primul profesor de lectură al copilului este părintele!

prof. dr. Liliana Romaniuc

citește prima pare a articolului aici.